Onzekerheid, zelfvertrouwen en weerbaarheid

Gepubliceerd op 1 juli 2020 om 12:20

Zowel kinderen als volwassenen kunnen zich van tijd tot tijd onzeker voelen. In de meeste gevallen verdwijnt dit vaak snel weer. Iemand die onzeker is kan moeite hebben met het maken van keuzes, veel bevestiging van anderen vragen, zich anders gedragen in bepaalde situaties, terug trekken, snel boos zijn, angstig voelen of situaties vermijden.

 

Als je kind zich vaak onzeker voelt en weinig zelfvertrouwen heeft, dan kan die onzekerheid chronisch worden. De gevolgen kunnen dan op volwassen leeftijd nog steeds van grote invloed zijn op het zelfvertrouwen, de weerbaarheid en het zelfbeeld. Het kan zelfs zo erg zijn dat hij of zij dingen gaat vermijden en een sociale fobie of faalangst ontwikkelt.  

 

Graag geef ik je een aantal tips die je als ouder, opvoeder of leerkracht kan toepassen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten en te versterken.

 

Met zelfvertrouwen word je niet geboren, dit is iets wat moet groeien. Het is het vertrouwen dat je hebt om iets te kunnen of om iets te kunnen leren. Dus dat je in jezelf geloofd.

 

Wanneer je kind opgroeit met veel knuffels, liefde en positieve aandacht, dan heeft hij het gevoel dat het er mag zijn. En wanneer je kind het gevoel heeft dat het belangrijk is en de moeite waard is om van te houden, vormt dit de basis voor het zelfvertrouwen.

 

Laat je kind merken dat hij goed is zoals hij is en dat iedereen uniek is. Zo hoeft je kind zich niet te identificeren met anderen, want hij of zij zal nooit de ander worden. Als je kind graag net als iemand anders wil zijn, dan kun je vragen wat het precies is wat hij graag van diegene zou willen hebben en dit dan leren. Dan blijft je kind zichzelf en kopieert het alleen het gedrag. In NLP wordt dit proces ‘modelleren’ genoemd.

 

Leer je kind dat fouten maken mag en geef hierin zelf het goede voorbeeld door fouten te maken en deze te benoemen.

 

Kinderen met weinig zelfvertrouwen zijn minder weerbaar en worden eerder gepest of beïnvloed door andere kinderen. Het zelfvertrouwen en de weerbaarheid zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

Wil je meer informatie over zelfvertrouwen en/of weerbaarheidstrainingen kijk dan eens naar het aanbod bij mijn workshops