De beste manier om strijd te voorkomen

Gepubliceerd op 8 juni 2020 om 08:57

De afgelopen weken heb ik veel ouders gehoord over de strijd die ze ondervinden over het maken van het schoolwerk. Nu de meeste kinderen weer gedeeltelijk naar school mogen is de situatie weer veranderd. Iedereen heeft zijn eigen regels en grenzen thuis en we gaan er vanuit dat ons kind deze ook weet. We hebben ze immers al honderd keer gewaarschuwd en gewezen op wat ze wel en niet mogen.

 

Graag geef ik je een hele belangrijke tip waardoor er binnen jullie gezin meer rust, duidelijkheid, structuur en respect is voor elkaar.

 

Want vaak blijkt het toch niet het geval te zijn, dat kinderen de regels kennen. Ze weten vaak goed wat er wel en niet mag, maar het is niet altijd duidelijk. Wat hoe kan jou kind precies weten wat de regels zijn? Heb je ze dit ooit duidelijk verteld? Of ga je er vanuit dat ze deze inmiddels zelf wel weten? De meeste ouders gaan vaak uit van het laatste. Maar zo werkt het in de praktijk vaak niet. Een kind mist dan de duidelijkheid en de structuur en dit kan voor veel onrust en strijd zorgen en helemaal juist nu de situatie weer veranderd is.

 

Om meer rust in huis te krijgen is het belangrijk om met elkaar afspraken te maken. En niet dat wij als ouders de regels ‘opleggen’. Wanneer je je kinderen betrekt bij het maken van de regels voelen ze zich erkend en gehoord. Doordat ze mogen meedenken voelt het voor hun dat ze meetellen. Hierdoor kunnen kinderen zich beter aan de regels en de grenzen houden. Ze hebben er immers zelf aan meegewerkt.

 

Belangrijk is dat jij als ouder degene bent die de regels uiteindelijk vaststelt. Maar laat wel ruimte voor overleg. Zo kan je kind zijn zegje doen en sluit dan samen een compromis. Zo zijn ze eerder geneigd om zich eraan te houden.

 

Vraag je kinderen of ze ook dingen willen toevoegen aan de regels. Hier hebben we sinds de Corona-tijd de regel, dat ik elke dag ‘Fortniteles’ krijg van mijn kinderen. Zo verdiep ik mij ook nog eens in de interesses van mijn kinderen en doen we iets leuks met het gezin. Win-Win situatie dus.

 

Check wel na het maken van de regels of ze voor iedereen duidelijk zijn en bespreek per regel wat je precies verwacht van je kinderen. Als je in de praktijk merkt dat ze het nog niet zo goed begrijpen of toch over je grenzen heen gaan, leg ze dan opnieuw uit.