Meer schermtijd nu de kinderen thuis zijn?

Gepubliceerd op 29 april 2020 om 17:00

We zijn alweer een aantal weken verder maar zitten nog midden in deze uitzonderlijke situatie. Had je net een beetje duidelijke regels over het beeldscherm gebruik voor de corona tijd. Hebben je kinderen nu meer dan ooit behoefte aan het scherm omdat de verveling toeslaat.

 

Kinderen maar ook wij als ouders spenderen uren achter een beeldscherm. Gelukkig dat het kan, want zo kunnen we (indien mogelijk) thuiswerken en is er les op afstand mogelijk. Maar nu er wordt aangeraden om alleen indien noodzakelijk naar buiten te gaan spenderen we meer tijd binnen en beginnen onze kinderen zich te vervelen. Als ouder ontkom je er gewoon niet meer aan, je moet zoveel ballen in de lucht houden op dit moment.

Het is makkelijk om dan naar een beeldscherm te grijpen. Uit onderzoek blijkt dat sinds de Coronatijd jonge kinderen tot en met zes jaar gemiddeld 2,5 uur per dag besteden op een scherm.

 

Graag geef ik je een aantal tips hoe je het beste om kunt gaan met het gebruik hiervan, nu de kinderen meer thuis zijn.

Wil je maandelijks nieuwe blogs ontvangen? Schrijf je hier gratis in en ontvang altijd als eerste mijn nieuwste blog.

Het kan goed zijn om de regels misschien iets te versoepelen in deze periode, ondanks dat het misschien niet goed voelt. Het is wel belangrijk dat je hierover duidelijk bent naar de kinderen en dat ze nu (tijdelijk) meer schermtijd krijgen. Als ouder kun je deze tijd dan goed gebruiken om bijvoorbeeld rustig te kunnen werken of even iets voor je zelf te doen. Het is namelijk ook belangrijk om je even op te kunnen laden met nieuwe energie, daar wordt je een leukere ouder en partner van.

 

Wil jij toch consequent blijven in de schermtijd, zorg dan dat de kinderen voldoende andere dingen in huis kunnen doen op het moment dat de verveling toeslaat. Want anders kunnen kinderen hierdoor extra (negatieve) aandacht gaan vragen.

 

Het hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ze maar alles kunnen doen wat ze willen. Er worden online (vaak gratis) educatieve programma’s en spellen aangeboden. Zoek als ouder uit wat interessant kan zijn voor je kind zodat het op deze manier toch op een spelenderwijze kan leren.

 

Mijn advies is wel om je kind naast het beeldscherm gebruik ook nog te laten lezen, tekenen en (buiten) spelen want juist dit is heel belangrijk voor hun ontwikkeling.

 

Hou vol, hou moed en heb lief!