Corona, scholen dicht, kinderen thuis, help!

Gepubliceerd op 21 maart 2020 om 17:15

We zitten midden in een uitzonderlijke situatie waarin het voor vele gezinnen een hectische periode is met veel onrust. Veel ouders moeten thuis werken, de kinderen bezig zien te houden en ervoor zorg dragen dat het schoolwerk iedere dag wordt gemaakt.

 

Er wordt van ons als ouder nogal wat gevraagd en ik wil je hierin graag een beetje ondersteunen.

 

Wij als volwassenen kunnen de gehele situatie al lastig begrijpen en een plaatsje geven, maar onze kinderen lukt dit vaak nog niet. Daarom is het belangrijk om ze in een zo makkelijk mogelijke manier uit te leggen wat er aan de hand is.

 

Vertel ze ook waar jij als ouder tegen aan loopt. Bijvoorbeeld: “Pappa en mamma vinden het ook moeilijk dat we niet weten hoelang dit nog gaat duren” of dat je het lastig vind om thuis te moeten werken en je tijd en aandacht te verdelen.

 

Structuur

Het belangrijkste is om structuur aan te brengen in jullie dag. Op school is er een vast ritme in de dagen met een duidelijk lesrooster en op vaste momenten pauze. Kinderen hebben structuur nodig, dat maakt het leven voorspelbaar. Wanneer ze weten wat er gaat komen geeft dit overzicht in wat er van hun verwacht wordt, zelfvertrouwen en rust. Juist nu is dit extra belangrijk!

Wil je maandelijks nieuwe blogs ontvangen? Schrijf je hier gratis in en ontvang altijd als eerste mijn nieuwste blog.

Maak voor thuis een dag planning en betrekt hierin je kind zoveel mogelijk. Plan vaste tijden voor het maken van schoolwerk, eten, schermtijd en een taakverdeling voor de huishoudelijke taakjes. Met dit laatste kun je al een belangrijke bron van ruzies tussen broers en zussen uit de wereld helpen! 

 

Stel je kind vragen en laat ze mee denken, hierdoor voelt je kind zich gehoord, begrepen en gezien en dit zal je terug zien in het gedrag.

 

Maak vooral geen ruzie als het een keer geen zin heeft om te rekenen. Schreeuw niet tegen ze als ze zich niet aan het rooster houden, maar luister naar ze en geef ze de liefde en de veiligheid die ze nu zo hard nodig hebben in deze beangstigende tijd. 

 

Ik wens jullie heel veel succes maar bovenal blijf gezond!

 

Meld je nu aan via onderstaande knop voor mijn gratis online training op

Woensdag 1 of vrijdag 3 april om 10.00 of 20.00 uur.

Zie ik je dan?