Concentreren kun je leren!

Gepubliceerd op 4 maart 2020 om 18:36

Krijg jij als ouder ook iedere keer weer van de leerkracht te horen dat jou kind moeite heeft met de concentratie op school?

 

Uit onderzoek blijkt dat wanneer kleuters zich niet goed kunnen concentreren dit uiteindelijk gevolgen heeft op de prestaties van de Cito-eindtoets. Zo belangrijk is het vermogen tot concentratie dus.

 

Graag geef ik je een aantal inzichten en tips waarmee je je kind kunt helpen wanneer het problemen ervaart met de concentratie.

 

Het vermogen tot concentreren is ook biologisch bepaald, sommige kinderen kunnen zich nu eenmaal beter afsluiten voor prikkels dan andere. Daarnaast is het kwestie van veel oefenen, het liefst in een omgeving met zo min mogelijk afleiding. Helaas is die prikkelvrije omgeving in de huidige maatschappij een steeds schaarser wordend probleem.

 

Op school is het niet altijd meer stil in de klas, er wordt vaak gewerkt in groepjes, ze moeten overleggen en er zijn kinderen die constant door de klas lopen. Er is steeds wel iets dat de aandacht afleidt. Maar ook thuis is veel afleiding, grote bergen speelgoed om uit te moeten kiezen, televisie, computers, telefoontje en tablets.

 

Als ouder is het belangrijk om tijdig in te grijpen als je het gevoel hebt dat je kind te veel prikkels krijgt. Kinderen zelf hebben dat namelijk niet zo door.

Wil je maandelijks nieuwe blogs ontvangen? Schrijf je hier gratis in en ontvang altijd als eerste mijn nieuwste blog.

Wat vaak wil helpen is dat je duidelijke regels en korte opdrachten geeft. ‘Eerst je Lego opruimen en daarna een half uurtje op de tablet’. Verdeel een taak in kleine stukken, zodat je kind niet het eerste doet en de rest vergeet. Dit zorgt ervoor dat kinderen hun aandacht kunnen houden bij datgene waarmee ze bezig zijn.

 

Geef je kind echte en volledige aandacht!

Let maar eens op het verschil tussen het contact met je kind als je zelf bent afgeleid (door bijvoorbeeld je telefoon) of wanneer je echt met je volledige aandacht bezig bent.

 

Maar pas op voor selffulfilling prophecy. “Iedereen inclusief ikzelf zegt dat ik me niet kan concentreren, dus zal het wel zo zijn.”

 

Het goede nieuws is dat het trainen van het concentratievermogen wel degelijk zin heeft. “Een kind is nooit expres ongeconcentreerd. Daar zit altijd een hulpvraag achter.” Ik kan jullie daarbij helpen.

 

 

Wil je weten hoe? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

marjolein@kindercoachzeewolde.nl | 06-51322172 | Via onderstaand contact formulier