Ouders en NLP, goed idee!

Gepubliceerd op 1 januari 2020 om 00:20

Als NLP Kindercoach en moeder van 2 kinderen weet ik als geen ander dat iedereen die met kinderen te maken heeft wel eens hulp kan gebruiken bij de opvoeding. Want opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Als ouder ervaar je vast wel eens hoe pittig het soms is om je kind groot te brengen. Je zoekt naar een opvoed methode die het beste voor jullie werkt. Net als je denkt dat je het snapt en het werk, dan komt je kind weer in een nieuwe levensfase met de daarbij behorende uitdagingen.

 

Door mijn eigen ervaringen weet ik nu dat het leven en het opvoeden een stuk makkelijker en leuker kan zijn dan dat het soms lijkt. Ik gun dan ook iedere ouder dat plezier, dat ik ervaar, in de opvoeding van mijn kinderen.

 

Vanuit mijn visie wil ik ouders het juiste gereedschap aanreiken waarmee zij hun kind(eren) makkelijker kunnen opvoeden en het gewenste gedrag van hun kind kunnen stimuleren.

“NLP is de handigste gereedschapskist in je leven”

en ik leg je in deze blog graag uit waarom.

 

Opvoeding

Veel ouders willen in de opvoeding vaak bepaalde dingen anders gaan aanpakken. Ze willen minder geïrriteerd reageren, hun kind meer aandacht geven, minder dreigen of boos moeten worden. Voor ouders is het niet leuk om zo te moeten reageren, maar ze weten vaak niet hoe ze dit anders kunnen doen. Op deze manier komt de opvoeding niet ten goede aan het zelfvertrouwen en het zelfbeeld van het kind en dit is juist heel belangrijk voor de ontwikkeling. Met voldoende zelfvertrouwen gaan kinderen makkelijker nieuwe uitdagingen aan, ze hebben geen last van onzekerheid en voelen zich daardoor prettiger. Ze durven fouten te maken, zonder dat ze zich meteen slecht over zichzelf zullen voelen.

 

Een kind groeit maar één keer op. De opvoeding van het kind zijn de bouwstenen voor de toekomst. Hoe belangrijk is het dan om de meest perfecte bouwstenen al vanaf de geboorte en het opgroeien te kunnen gaan inzetten.

 

Kinderen leren door goed naar andere te kijken, ze kopiëren dit gedrag en doen het na. Ze worden bewust of onbewust beïnvloed in hun gedrag.

 

Doormiddel van NLP leren ouders hoe ze de voordelen van NLP kunnen toepassen in de opvoeding en in hun dagelijkse leven. Deze tools kunnen ze heel makkelijk thuis direct toepassen. Kinderen kunnen zo met zelfvertrouwen en ruimte voor al hun talenten ontwikkelen.

 

Zonder dat ik je ga vertellen welke methode en welke opvoeding nu het beste is, want die is er in mijn ogen niet. Kan ik je wel vertellen waarom NLP echt voor iedere ouder een voordeel is wanneer je de juiste tools in handen hebt in de opvoeding.

 

Maar wat is nu NLP?

NLP staat voor Neuro Linquistisch Programmeren. Makkelijk uitgelegd gaat het om de dingen die bij ons binnen komen via onze zintuigen, hoe wij deze verwerken in onze hersenen en welke betekenis wij eraan geven.

 

Ouders leren doormiddel van NLP hoe ze de voordelen van NLP kunnen toepassen in de opvoeding en in hun dagelijkse leven. Deze tools kunnen ze dan heel makkelijk thuis direct toepassen. Kinderen kunnen zo met zelfvertrouwen en ruimte voor al hun talenten ontwikkelen.

 

Daarnaast kunnen ze hun kind leren hoe ze meer plezier en zelfvertrouwen krijgen, hoe ze beter kunnen ontspannen en om kunnen gaan met onder andere hun eigen ouders, leraren, vriendjes en vriendinnetjes. Het geeft ze inzicht in hun manier van communiceren en het effect hiervan op zichzelf en op anderen.

“Als je doet wat je altijd hebt gedaan, zal je krijgen wat je altijd hebt gekregen”

 

Eén van de grootste verandering is dat de communicatie nooit meer het zelfde zal zijn, ouders hoeven niet meer te schreeuwen of te dreigen, met NLP leer je hoe je anders kunt communiceren en meer in verbinding kan komen met je kind. Hierdoor zal het beter gaat luisteren en zo zal het zelfvertrouwen van je kind ook nog eens versterkt worden . Tegelijkertijd stimuleer je hem of haar ook nog eens in de ontwikkeling.

 

Het is wel belangrijk om te weten dat je het gedrag van je kinderen niet veranderd zonder je eigen gedrag te veranderen.

 

“Ik ontdekte dat ik zelf de oorzaak was van de ochtendstress. ''Dat was heel confronterend, want het is veel makkelijker om de schuld bij iets of iemand anders neer te leggen.'' In de ochtend moet er vaak in een korte tijd van alles gebeuren, er moet dan niks tegen zitten want de klok tikt gewoon onverstoord verder. Gevolg was dat ik liep te mopperen om mijn kinderen. Met Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) heb ik het inzicht gekregen hoe we dat probleem konden aanpakken. Ik heb geleerd om mezelf af te vragen wat ik zelf kan doen in bepaalde situaties om er anders mee om te gaan. Door de training NLP te volgen voelde het als thuiskomen in mijn eigen lichaam. Ik maakte mij minder druk om wat andere van mij vonden, kreeg meer zelfvertrouwen, en kreeg hierdoor vooral meer rust. NLP helpt je om effectiever te communiceren, je krijgt meer aansluiting, meer rapport en de samenwerking gaat met sprongen vooruit. Dus ook in het contact met mijn kinderen.''

 

Maar wat is nou NLP en waarom werkt het zo goed?

Hoeveel invloed heb jij als ouder op een positieve sfeer tussen jou en je kind(eren) en op zijn of haar ontwikkeling? Ook voor je eigen persoonlijke ontwikkeling, kun je NLP toepassen, in je relatie of op je werk. Zo ervaar je niet alleen in de opvoeding maar ook in je persoonlijke ontwikkeling de voordelen van NLP. Graag vertel ik je daar meer over!

 

Wil jij leren hoe je het opvoeden makkelijker kan maken?

Meld je nu aan via onderstaande knop voor mijn gratis online training op

Woensdag 1 of vrijdag 3 april om 10.00 of 20.00 uur.

Zie ik je dan?