Sinterklaas-Stress

Gepubliceerd op 30 oktober 2019 om 17:00

Tips voor ouders en opvoeders

Marjolein Patz van Kindercoach Marjolein | Zeewolde, is moeder van twee kinderen (tien en acht) zij coacht/traint kinderen en hun ouders. Iedere maand deelt zij een handige tip die het opvoeden en je persoonlijke leven makkelijker en leuker maken. Deze tips zorgen ervoor dat zowel jij als je kind het beste uit zichzelf kunnen halen.

 

Iedere ouder herkent het wel: de Sinterklaas-stress. Kinderen zijn opgewonden, drukker dan normaal, lijken niet te luisteren, kunnen zich niet concentreren, slapen slecht, huilen veel of zijn sneller boos. Voor de meeste kinderen is dit een tijd die veel (leuke) spanning met zich meebrengt. Een beetje is natuurlijk prima, maar voor sommige kinderen brengt deze tijd echter een teveel aan spanning met zich mee.

Je kunt al vroeg beginnen met de voorbereidingen om de spanningen te verminderen. Graag geef ik je een aantal inzichten en tips waarmee je je kind kunt helpen om te gaan met de vele Sinterklaas-prikkels in de aankomende weken.

Wil je maandelijks nieuwe blogs ontvangen? Schrijf je hier gratis in en ontvang altijd als eerste mijn nieuwste blog.

Structuur en voorspelbaarheid

Door de vele gebeurtenissen in deze periode, kunnen kinderen onrustig worden. Ze hebben dan behoefte aan structuur en voorspelbaarheid, hierdoor voelen zij zich veilig.

Zorg dat je kind weet waar het aan toe is en bereid het goed voor.

 

Houd de normale slaaptijden en bed rituelen aan. Tijdens het slapen verwerken zij alle prikkels van wat er die dag is gebeurd. Doorbreek het ritueel niet te vaak door het schoen zetten, eens per week is al meer dan genoeg.

 

Veel kinderen hebben er baat bij om een aftelkalender bij te houden. Hierop kunnen jullie samen in kaart brengen wanneer Sinterklaas op welke plek komt en wanneer je kind zijn schoen mag zetten. Dit geeft overzicht en duidelijkheid en levert daardoor meer rust op.

 

Op www.kindercoachzeewolde.nl/sint vind je een leuke aftelkalender die ik speciaal voor jullie heb gemaakt. Hier vind je ook nog meer tips om de sinterklaas-stress te verminderen.

 

Misschien overbodig om te zeggen, maar dreigen met de luisterpiet die alles hoort of stoute kinderen die geen cadeautjes krijgen, zijn uitspraken die een kind niet helpen bij het vormen van een positief beeld.

 

Ik wens jullie alvast een hele fijne en gezellige Sinterklaastijd toe en tot volgende maand!

 

Wil jij een tip over een bepaald onderwerp? Mail dan naar marjolein@kindercoachzeewolde.nl en misschien wordt jouw vraag binnenkort beantwoord in deze blog