Lees deze blog NIET!

Gepubliceerd op 2 oktober 2019 om 19:00

Tips voor ouders en opvoeders

Marjolein Patz van Kindercoach Marjolein | Zeewolde, is moeder van twee kinderen (tien en acht) zij coacht/traint kinderen en hun ouders. Iedere maand deelt zij een handige tip die het opvoeden en je persoonlijke leven makkelijker en leuker maken. Deze tips zorgen ervoor dat zowel jij als je kind het beste uit zichzelf kunnen halen.

 

Je hebt misschien wel al tientallen keren tegen je kind gezegd: Niet doen, niet aankomen, niet schreeuwen, niet rennen. En toch doet je kind het, hij of zij gaat gewoon door. Het lijkt wel alsof je kind niet luistert en dat kan best frustrerend zijn, waardoor de meeste ouders vervolgens geïrriteerd raken en de sfeer er niet bepaald beter op wordt.

Graag geef ik je een waardevolle tip die je direct kan toepassen en veel effect heeft. 

Wil je maandelijks nieuwe blogs ontvangen? Schrijf je hier gratis in en ontvang altijd als eerste mijn nieuwste blog.

‘Gebruik van het woord niet’

Je onderbewuste kan het woord ‘niet’ niet direct verwerken. Hierdoor focust ons brein zich op het onderwerp waar het om gaat. Dus eigenlijk kan je kind er niks aan doen dat het niet luistert, het gaat onbewust. Het woord ‘niet’ triggert de uitdaging om het juist wel te doen. Het maakt je kind nieuwsgierig, want alles wat niet mag is natuurlijk ontzettend interessant. Dat geldt overigens niet alleen voor kinderen.

 

Wanneer je als ouder iets niet wilt dat je kind doet dan helpt het door te zeggen wat je wel wilt. Bijvoorbeeld: Ik wil dat je daar vanaf blijft. Of: Ik wil dat je wat zachter praat. Of: Rustig lopen. De boodschap is dan meteen duidelijk.

 

Als je je kind vertelt wat hij of zij niet mag doen, dan weet het vaak niet wat hij of zij wel kan doen, het hoort allen wat niet te doen. Leg uit waarom het niet mag, kinderen zijn dan eerder geneigd om naar je te luisteren en je stimuleert hiermee ook zijn of haar ontwikkeling.

 

Soms is het misschien toch nodig om het woord ‘niet’ te gebruiken. Wanneer dit zo is kun je na deze zin het woord ‘maar’ zeggen. ‘Maar’ ontkracht namelijk wat er daarvoor is gezegd. Bijvoorbeeld: ‘Je mag hier binnen niet rennen, maar zo meteen als we buiten zijn wel.’

 

Wees duidelijk en zeg wat je wel wilt als het gaat om de communicatie met je kind. In het begin is dat misschien nog niet zo makkelijk, maar hou vol en het zal zichtbaar verbeteren. Ik wens je veel succes en tot volgende maand!

 

Wil jij een tip over een bepaald onderwerp? Mail dan naar marjolein@kindercoachzeewolde.nl en misschien wordt jouw vraag binnenkort beantwoord in deze blog