Communicatie en de invloed hiervan op de ontwikkeling van je kind

Gepubliceerd op 10 september 2019 om 10:00

Tips voor ouders en opvoeders

Marjolein Patz van Kindercoach Marjolein | Zeewolde, is moeder van twee kinderen (tien en acht) zij coacht/traint kinderen en hun ouders. Iedere maand deelt zij een handige tip die het opvoeden en je persoonlijke leven makkelijker en leuker maken. Deze tips zorgen ervoor dat zowel jij als je kind het beste uit zichzelf kunnen halen.

 

Herken je dat je wel eens tegen jouw kind zegt: ‘je bent druk’ of ‘je luistert nooit.’ Een kind kan hierdoor denken: ‘als je toch zegt dat ik nooit luister, dan luister ik toch ook gewoon niet meer.’

Soms weten ouders niet meer wat ze nog kunnen zeggen of doen om hun kind naar hen te laten luisteren. Ze zeggen dan bijvoorbeeld: ’als je nu niet netjes eet, dan zet ik je buiten’. Een kind kan dan denken: ‘je bluft, dat doe je toch niet’.

Graag geef ik je wat tips over hoe je communicatie kan toepassen op een effectieve manier. Hiermee zal je in staat zijn om meer uit jouw kind te halen en kun je het op een positieve wijze laten ontwikkelen.

Wil je maandelijks nieuwe blogs ontvangen? Schrijf je hier gratis in en ontvang altijd als eerste mijn nieuwste blog.

Effectief communiceren


Het is beter om tegen je kind te zeggen: ‘je doet druk’ in plaats van: ‘je bent druk’. Wanneer je het echt goed wil doen zeg dan tegen je kind wat je wél wil wat het doet in plaats van wat je niet wil. Je zegt bijvoorbeeld: ‘ik wil dat je rustig loopt’ in plaats van: ‘niet rennen.’ Hiermee spreek je een kind aan op zijn persoonlijkheid en dit is niet bevorderlijk voor zijn/haar ontwikkeling. Hierdoor kunnen ze onzeker worden en een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Het is goed om je hier als ouder bewust van te zijn en te weten dat dit dus ook anders kan.


Daarnaast is het goed om thuis regels en afspraken te maken, betrek hierin het hele gezin. Dit biedt een kind structuur en het is hierdoor eerder geneigd om te luisteren. Wanneer je deze regels en afspraken maakt is het belangrijk om ze positief te benoemen. Het is voor een kind ook fijn wanneer je als ouder dingen uitlegt en je ze daarbij een keuze geeft. Hiermee geef je als ouder je kind het gevoel dat jij hem of haar vertrouwt en dat is ook weer bevorderlijk voor hun zelfvertrouwen.


De manier waarop wij communiceren heeft dus een grote invloed op de ontwikkeling van kinderen.
Het is belangrijk om je te realiseren dat een kind de wereld aan het ontdekken is en regelmatig kijkt of afgesproken regels en grenzen er nog zijn en hoever het hierin kan gaan.Ik wens je veel plezier met het toepassen van deze waardevolle tips en tot volgende maand!


Wil jij een tip over een bepaald onderwerp? Mail dan naar marjolein@kindercoachzeewolde.nl en misschien wordt jouw vraag binnenkort beantwoord in deze column.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.