Welk effect heeft jouw communicatie op de ontwikkeling van je kind?

Gepubliceerd op 14 juni 2019 om 10:00

Het antwoord hierop is: heel veel!

Communicatie speelt een enorme grote rol in ons leven. Daarom vertel ik jouw in deze blog wat de invloed is die jij, als ouder, hebt met jouw verbale communicatie op de ontwikkeling van je kind.

 

Ook geef ik je wat extra tips hoe je op een effectieve manier kunt communiceren met je kind, zodat je als ouders in staat bent om meer uit je kind  te kunnen halen en hem op een positieve manier kunt laten ontwikkelen.

 

Als ouder stappen we vaak in een aantal valkuilen als het gaat om de communicatie.

 

Één van deze valkuilen is beschuldigen. Bijvoorbeeld: “Jij kunt ook nooit eens normaal doen” “Je luistert nooit”. Een kind kan denken: “Wat is normaal?” Of: “Als je toch zegt dat ik nooit luister, dan luister ik toch ook gewoon niet meer”.

Hou het bij de situatie die speelt op dat moment, het gedrag van je kind op dat moment. Als je tegen je kind zegt “Je kunt ook nooit eens normaal doen” dan zeg je niets over je kind zelf en niets over zijn of haar gedrag. Jouw kind is goed zoals het is, alleen het gedrag mag “gecorrigeerd” worden. Het is belangrijk dat je dit als ouder van elkaar kan onderscheiden.

 

Wil je maandelijks nieuwe blogs ontvangen? Schrijf je hier gratis in en ontvang altijd als eerste mijn nieuwste blog.

 

Gister nog was ik bij de Atletiek wedstrijd van mij zoon en hoorde ik een vader tegen zijn zoon zeggen:

“Als je nu niet gaat eten, ga ik zo niet je bal pakken”.

 

Dit valt onder de valkuil dreigen.

 

“Als je nu niet gaat slapen, dan gaan we morgen niet naar de bioscoop” “Als je nog 1 keer met je mond open eet dan zet ik je buiten” Een kind kan denken ”je bluft, dat doe je toch niet”.

 

Ouders zeggen dit vaak omdat ze gewoon simpelweg niet meer weten wat ze nog kunnen zeggen of doen om hun kind te laten luisteren. Wellicht dat je kind op dat moment wel luistert, maar alleen omdat het wel graag zijn bal wil. Je hebt daarmee niet het gedrag veranderd.

Deze manier van communiceren is voor de ontwikkeling van een kind niet echt bevorderlijk. Kinderen kunnen hierdoor onzekerheid en een negatief zelfbeeld ontwikkelen, ook op langer termijn. Het is goed om je hier als ouder van bewust te zijn en te weten dat dit dus ook anders kan.

 

Wil jij jouw kind graag helpen om een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Merk je dat het thuis niet lekker loopt en zou je hierbij graag hulp willen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

"Als je niets veranderd, dan veranderd er niets"

Marjolein Patz  - Kindercoach

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.